O Winnicy

NOVÉ VINAŘSTVÍ
Między winnicą, a gwiazdami
Założona w 2005 roku, która zarządza ponad 130 hektarami winnic w podregionie Mikulovskim, w pobliżu Pálavskich wzgórz. Docieramy do klientów o wysokich wymaganiach dotyczących wzornictwa i jakości wina wytwarzanego wyłącznie z morawskich winogron. Od początku stosujemy nowoczesne zamknięcia zakręcane i szklane. Wina regularnie zdobywają nagrody na krajowych i prestiżowych konkursach zagranicznych.
NASZE WINNICE
Podstawą jakości naszych win jest praca z winoroślą w winnicy. Staramy się osiągnąć wymaganą jakość wina poprzez cięcie winorośli i późniejszą obróbkę krzewu. Wykorzystujemy do tego umiejętności ludzkich rąk oraz najnowocześniejszą technologię. Zgodnie ze stylem podejścia zbiory dzielimy na trzy poziomy. I to jest podstawowe, przymiotnikowe i selektywne. Podstawowy surowiec wykorzystywany jest do produkcji serii Village, czyli win lekkich, soczystych i nieskomplikowanych. Do produkcji serii Cépage i Cuvée wykorzystywany jest kolejny etap zbioru po surowcu podstawowym – etap adiuwantowy. Wina z tej serii są typowe dla odmian i zrównoważone w smaku. Optymalnie dojrzały surowiec jest duszą najwyższej linii produktów Petangue. Charakter tych win nadaje terroir winnicy, z której pochodzą.
A wszystko to w trzech gminach Drnholec, Novy Prerov, Klentnice, podzielonych na 7 parceli najbardziej odpowiednich dla poszczególnych odmian, o różnym podłożu oddającym później winu charakteru.
Šibeniční vrch, Slunečný vrch, U Křížku, Výsluní, Bavaria, Pod Lomem i Langewarte


Najbardziej elitarną parcelą winnicy jest Langewarte, zajmujące powierzchnię 52 ha, położone na zboczach Parku Przyrody w Nový Preřov, bezpośrednio przy granicy z Horyzont glebowy składa się z płyty wapiennej i gleby gliniano kamiennej o wysokiej zawartości wapna, które nadają winom niepowtarzalny charakter, intensywność smaku i długi finisz. Ponadto obecność kamieni i okruchów skalnych na terenie winnicy znakomicie polepsza drenaż gleby, a dodatkowo nagrzewane przez słońce w ciągu dnia oddają ciepło winnym gronom nocą.
Na malowniczych zboczach Šibeniční vrch, Slunečný vrch w okolicy Drnholec winnice
zajmują ok 40 ha. Znajdujące się tutaj gleby lessowe idealnie nadają się pod uprawę winorośli z takich odmian, jak rulandske bile, vetlinske zelene, czy ryzlink, oddając winu delikatny charakter i przyjemne aromaty owoców egzotycznych.
Winnice Pod Lomem i Bavarsko to najmłodsze lokalizacje, znajdujące się w miejscowości Klentnice u podnórza wzgórz Palava, na wysokości 380 m. n.p.m.. Tuż obok mieści się Obszar Chronionego Krajobrazu z piękną palavską przyrodą.
Królują tu głównie gleby wapienne iły, iłowce i lessy powstałe na kredowych osadach, co często przekłada się na wyrazisty i mineralny smak wina.
FÉNIX 2010
NOVE VINARSTVI ma nowoczesną winiarnię, w której znajduje się sala degustacyjna. Winiarnia została odnowiona w 2010 roku, kiedy budynek winnicy spłonął doszczętnie. Odbudowane miejsce zostało nazwane FÉNIX 2010. W roku 2019 roku zmodernizowano winiarnię, co dało początek realizacji najnowocześniejszego i unikalnego na skalę światową projektu produkcji win białych w technologii NVR. Wina z oferty NOVE VINARSTVI regularnie zdobywają nagrody podczas krajowych i międzynarodowych, prestiżowych konkursów.


Po wcześniejszych uzgodnieniach możliwa jest organizacja komentowanej degustacji win, z przewodnikiem, połączonej ze zwiedzaniem zakładów produkcyjnych, przetwórni. Istnieje możliwość wynajęcia zabytkowej
piwnicy z XVIII wieku na różnego rodzaju spotkania okolicznościowe. Oferta obejmuje też usługi cateringowe i oprawę artystyczną.



RÓŻNORODNOŚĆ
W winnicy uprawianych jest 14 odmian winorośli: Ryzlink rýnský, Ryzlink vlašský, Veltlínské zelené, Chardonnay, Rulandské bílé, Rulandské šedé, Rulandské modré, Sauvignon, Tramín, Muškát Ottonel, Neuburské, Cabernet Sauvignon, Frankovka, Svatovavřinecké.
Roczna produkcja to około 400 tys. butelek, w portfolio znajduje się około 30 rodzajów win, w czterech liniach. W początkowym okresie w winnicy produkowano wyłącznie wina białe i różowe, świeże, rześkie, aromatyczne. Później zdecydowano się na poszerzenie portfolio o wina czerwone.
WINNE MORAWY
Morawy niewątpliwie są malowniczą krainą, której wyjątkowego uroku dodają sielskie krajobrazy, a także rzędy winorośli, podcięte wapiennymi urwiskami, stanowiące główny motyw tutejszej przyrody. Morawianie nazywają swój kraj „krainą wina” i nie ma w tym ani trochę przesady.
Cechą tutejszego winiarstwa jest zróżnicowana struktura uprawianych odmian, bogata rzeźba terenu, rozmaitość gleb oraz największa liczba słonecznych dni w kraju. Uprawa winorośli i produkcja wina zostały zapoczątkowane przez Legiony Rzymskie. Późniejszy rozwój winiarstwa na Morawach nastąpił w czasach Państwa Wielkomorawskiego, ale do największego rozkwitu doszło w okresie średniowiecza, gdy cesarz Karol IV nakazał sadzić winnice. W Valticach od XVII wieku nieprzerwanie działa rolnicza szkoła uprawy winogron.
