Technologie

VINOLOK
Jako pierwsze w Republice Czeskiej NOVE VINARSTVI zamyka butelki szklanym korkiem – Vinolok. Jest to eleganckie, designerskie i wysokiej jakości zamknięcie, które umożliwia powolne, ale stabilne dojrzewanie wina bez posmaku korkowego (TCA). Główne zalety Vinolok to praktyczność, umożliwia łatwe otwieranie i zamykanie butelki bez konieczności używania korkociągu, ale także całkowite wyeliminowanie wady smaku korka. Szklany korek może być spersonalizowany pod każda firmę wg życzeń, umieszczając ich indywidualne logo, co stanowi odpowiedni prezent np. dla klientów.

NVR (New Winery-Resveratrol)
Wina te zostały wyprodukowane metoda NVR (New Winery-Resveratrol). Jako jedyni w Czechach NV korzysta z technologii NVR i produkujemy białe wina, które mają większą zawartość resweratrolu - substancji o działaniu antyoksydacyjnym i antybakteryjnym dla naszego organizmu. W czerwonych winach substancja ta występuje naturalnie - w produkcji czerwonego wina skórka maceracji w drożdżach przechodzi około 1,5-3 mg resweratrolu do litra wina. Białe wina zwykle nie zawierają resweratrolu, ale dzięki innowacyjnej metodzie NVR jego ilość w naszych białych winach jest porównywalna z zawartością w winach czerwonych. Ze względu na działanie antyoksydacyjne i antybakteryjne stosowany jest jako suplement diety. Dzięki receptorom androgenowym korzystnie wpływa na profilaktykę raka prostaty. Resweratrol może również aktywować sirtuinę (grupę enzymów wpływających na długość życia), a tym samym regulować ciśnienie krwi (choroby sercowo-naczyniowe), aktywować metabolizm i układ odpornościowy.

Cała produkcja tych win rozpoczyna się w winnicy od cięcia winorośli, następnie późniejszy zbiór winogron odbywa się maszynowo i ręcznie, a grona są „przejmowane” przez optyczny sortownik winogron. Zapewnia to 100% jakość podstawowego surowca. Następnie winogrona umieszczane są w specjalnych ekstraktorach chłodzących, gdzie po dodaniu szlachetnych drożdży fermentują. Kontrolowana fermentacja, temperatura i czas fermentacji zwiększają zawartość resweratrolu w sposób całkowicie naturalny. Wino jest następnie filtrowane i butelkowane bez dodatku chemikaliów z minimalną ilością konserwującej siarki.

W związku z właściwościami resweratrolu, a także formą jego występowania należy się do niego dostosować ekstrakcją z winogron, samą technologią produkcji białego wina, aby zmaksymalizować ekstrakcję i jego konserwację w winie. Aby uzyskać maksymalną ilość resweratrolu kluczowy jest stan zdrowotny surowca wejściowego, czyli winogrono nie zaatakowane przez grzyby i nie uszkodzone mechanicznie. Podstawową eliminację ewentualnych winogron niskiej jakości można uzyskać poprzez ręczny zbiór przez przeszkolonych zbieraczy, którzy ostrożnie zbierają winogrona bez uszkodzeń. W przypadku winogron wysokiej jakości niewątpliwie można zastosować, także zbiór zmechanizowany kombajnem. Samo przetwarzanie powinno być tak delikatne i szybkie jak to tylko możliwe biorąc pod uwagę samą produkcję białego wina głównie w odniesieniu do minimalizacji ataku surowca wejściowego przez dzikie mikroorganizmy, które występują na powierzchni skórki i mogą mieć wpływ na jakość sensoryczną produktu wyjściowego podczas ekstrakcji. Winogrona w najkrótszym możliwym czasie transportowane są dalej do winiarni i wsypywane do wanny zbiorczej za pomocą przenośnika ślimakowego, który przesuwa je dalej i za pomocą przenośnika taśmowego przemieszczają się do młyna, który usuwa łodygi.

Zmechanizowane zbiory w winnicy
Ręczny zbiór winogron

Zasada działania maszyny polega na delikatnym wytrząsaniu łodyg z winogron, są one wychwytywane za pomocą ruchomego haka. Wstrząśnięte winogrona spadają przez ruchomy ruszt, który zbiera śmieci i np. liście, które podczas zbioru dostały się do pojemnika zbiorczego i nie wypadły przez otwory w taśmie.

Maszyna do usuwania łodyg
Stół wibracyjny

Kolejnym elementem wyposażenia całego zespołu sortującego jest stół wibracyjny. Winogrona oddzielone przez ruszty młyna szypułkowego są dalej przesuwane do przodu za pomocą wibracyjnych sit ze stali nierdzewnej. Dzięki różnej wielkości perforacji sit usuwana jest nawet niewielka ilość soku winogronowego, która się mogła wypuścić w procesie odszypułkowania. Ruch wibracyjny sit umożliwia równomierne rozłożenie oddzielonych owoców i późniejsze płynne przejście na taśmę sortowania optycznego. Sortownik optyczny jest sercem całej nowoczesnej winiarni. Jest to bardzo zaawansowana technicznie maszyna, która może dodatkowo posortować jagody winogronowe według zadanych parametrów. Do najważniejszych należą:
1. Minimalny dopuszczalny rozmiar owoców
2. Dojrzałość owoców na podstawie ich koloru
3. Selekcja niepożądanych składników (owady, ogonki liściowe, resztki liści itp.)
4. Ustawienie czułości sortowania
5. Ustawienie zakresu barw w tzw. progu zielono-niebieskim
6. Sam wybór koloru zbioru

Wybierając program sortujący operator określa co należy usunąć. Program podstawowy eliminuje grubsze odpady. Są wśród nich liście, owady, ślimaki i ciała obce. Rozszerzeniem programu podstawowego jest większa czułość i usuwanie odpadów w środku zgrupowania dobrych winogron. Ustawienie minimalnego dopuszczalnego rozmiaru eliminuje wszelkie winogrona, które nie osiągają minimalnej średnicy. Dalsze ustawienia obejmują delikatność programu sortującego. Przy niższej czułości przeniknie więcej winogron niezgodnych z wymaganiami co sprawi, że wydajność będzie ważniejsza od jakości. Ustawienie parametru dojrzałości jest kluczowe, ponieważ to właśnie ten parametr ma największy wpływ na wybór winogron zgniłych lub uszkodzonych przez słońce. Kolejnym parametrem ustawień jest próg zielono-niebieski. Stosuje się to w przypadku białych odmian o wyższym kolorze skórki (np. Tramín červený,Rulandské šedé itp.) i optymalizacji ich sortowania. Ostatnim parametrem jest ustawienie maszyny na kontrole odmian niebieskich lub białych lub dopuszczalną domieszkę 20% dla wymagających zbiorów mieszanych, co na naszych szerokościach geograficznych zwykle się nie zdarza.

Cały montaż sortowania optycznego
Detal optycznego pasa sortującego
 Szczegół strumieni powietrza nad rowkami paska
Prawdziwe opinie klientów
4.2 / 5.0 12 opinii
pixel